13 juin 2017

Lengas e Poders 2016-2017- sesilha 7, J.-P. Cavaillé : Romani chib : una lenga de França despoderada

  Sesilha 7 Otal d'Occitania, dimècres 24 de mai de 2017 (balhi aquí, un còp de mai, lo tèxte complet de la presentacion)     Romani čip   Presentacion generala, pr’aquò centrada sul dialècte sinto (parlat pels Manoches)     Encontre amb la lenga I a benlèu detz ans, un jorn a Lemòtges, un pauc abans Nadal, dabant lo mercat cobèrt, i aviá de dròlles que vendián de vesc e de grifol, e parlavan entre elis una lenga a ièu completament desconeguda. Lor demandèri çò qu’èra aquesta lenga e me... [Lire la suite]

13 juin 2017

Lengas e Poders 2016-2017- sesilha 6, Joan Francés Courouau : La lenga partejada

  La lenga partejada. Presentacion per Joan Francés Courouau del libre publicat jos sa direccion : La Langue partagée. Écrits et paroles d'oc, 1700-1789, Librairie Droz, 2015. (Aquesta presentacion foguèt seguida d’une discussion qu’ai ensajat de résumir). Ostal d'occitania, Tolosa, dimècres 26 d’abrial de 2017 Resumit de la presentacion de J. F. Courouau Aqueste libre collectiu demandèt fòrça trabalh e implicacion de la còla (Felip Gardy, Xavier Bach, Pèire Joan Bernard, Joan Cristòf Maillard, David Fabié e lo quite... [Lire la suite]
23 avril 2017

Lengas e Poders 2016-2017- sesilha 5, Joan Pèire Cavaillé : Daniel Fabre, patrimòni etnologic e patrimòni lingüistic

  Vaquí, un còp de mai, per fenhantisa e manca de temps, lo tèxte de ma presentacion al seminari. Merceji subretot Domenge Blanc e Bénédicte Bonnemason que m’an bravament ajudat dins aquesta pichona enquèsta.   Perque l’antropologia autoctona de Daniel Fabre demorèt sens avenir ? Reflexion sus la separacion en França entre patrimòni etnologic e patrimòni lingüistic   L’antropologia auctotona, de qu’es aquò ? La nocion d’antropologia autoctona es estada elaborada per Daniel Fabre e Jacques Lacroix (son... [Lire la suite]
14 mars 2017

Lengas e Poders 2016-2017- sesilha 4, Joan Sibille, Lo soreth lenga en dangièr ?

    Lo soreth (o neo-aramèu del Nòrd-Est) una lenga en dangièr ?     La lenga aramea   L’aramèu es una lenga semitica. Fa partida del grop de las lengas semiticas del Nòrd-Oest amb l’ebrèu e d’autras lengas uèi disparegudas : fenician, amorrita, cananean, ogaritic. Primèras atestacions: debuda del 1èr milenaris ab.J.-C. Entre 1000 e 700 ab. J.-C. : reialmes aramèus independents en Siria. Tre lo sègle VII ab. J.-C. l’aramèu comença de suplantar l’assiro-babilonian en... [Lire la suite]
Posté par tavan à 21:50 - - Permalien [#]
Tags : , , , , , , , , , , , , ,
20 février 2017

James Costa : Seissanta ans de sociolingüistica occitana a la periferia: quin avenir per la disciplina ?

Prepausi a la discussion aqueu tèxte que pareiguèt fai ara quauquei mes dins un volum d’omenatges au sociolingüista de Montpelhièr Henri Boyer (veire çai-sota per la referéncia). L’argument principau n’es que la sociolingüistica occitana, o dau domani occitan, pòt pus solament contunhar la sociolingüistica occitana deis annadas 70 e 80, que la situacion deis usatges, la distribucion dei populacions, e l’accès deis occitanofòns a l’espaci public a pus ren de veire amb aqueu de i a 40 ans. Se fau ieu quauquei prepausicions, siáu... [Lire la suite]
27 janvier 2017

Lengas e Poders 2016-2017- sesilha 3, J.-P. Cavaillé : Estandards de lengas e poders socio-politics

    Vist qu’ai picat lo tèxte de mon intervencion e que m’engarça d’en far un résumit, lo prepausi aquí dejos (ai botat un fum de titols de seccions per facilitar la lectura). Ai reportada tanben la part magèr de la discussion a la fin.   Estandards de lengas e poders socio-politics . Vòli tornar uèi sus la quaestio vexata de l’estandardizacion, en partent de las paginas de Blanchet sul sicut dins son libre dedicat a la « glotofobia »[1] (veire aquí lo compte rendut de la sesilha passada, e doas... [Lire la suite]